Canva Renk Tekerleği
![](https://canvapro.com.tr/wp-content/uploads/2023/12/canva-pro-780x470.jpg)
Canva'nın sahip olduğunu biliyor muydunuz? 100 milyondan fazla kullanıcı?
Canva, “tasarımcı olmayanlar” için bir tasarım aracı olarak adlandırılıyor ve çoğu kullanıcının bilmediği tonlarca kaynağa sahip.
Grafik oluşturmaya yönelik en yararlı araçlardan biri Canva Renk Tekerleğidir. Bu, tasarımın hayatını çok daha kolay hale getirebilecek gizli bir özelliktir.
Canva'nın Renk Tekerleği ve grafiklerinizi nasıl geliştirebileceği hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.
Canva nedir?
Canva'ya aşina değilseniz, ücretsiz bir çevrimiçi grafik tasarım aracıdır. Yeni tasarımcılar ve tasarımcı olmayanlar için inanılmaz derecede kullanıcı dostudur.
Posterler, logolar, videolar ve sosyal medya gönderileri oluşturmak için kullanabilirsiniz. İhtiyacınıza göre 100'ün üzerinde tasarım kategorisi bulunmaktadır. Bu, en “sanatsal olmayan” kişilerin bile harika grafikler oluşturmasına olanak tanır.
Canva Pro ve Canva for Teams gibi abonelik paketleri mevcuttur ancak ücretsiz sürüm, tasarım becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Farklı yazı tipleri, grafikler ve resimler arasından seçim yapabilirsiniz. Her şey bulmayı kolaylaştırmak için kategorilere ayrılmıştır. Belirli bir estetik arıyorsanız Pinterest'te tasarım anahtar kelimeleri için arama yapabilirsiniz.
Kendi grafiklerinizi veya yazı tiplerinizi seçmek konusunda rahat değilseniz Canva'nın şablonlarına göz atın. Şablonları ne kadar çok kullanırsanız tasarım estetiğinize o kadar güvenirsiniz. Canva, birincil web sitesinde/uygulamada bulunmayan başka tasarım araçları da sunar. Canva Renk Paleti Oluşturucu ve Canva Renk Tekerleği başlıca örneklerdir.
Canva'da renk tekerleğini kullanmak istiyorsanız burayı tıklayın. Veya Google'da Canva Renk Çarkını arayabilirsiniz.
Profesyonel ipucu: Renk paleti oluşturucuyu sık sık kullanıyorsanız, onu tarayıcınızdaki favoriler listenize ekleyebilirsiniz.
Canva İnteraktif Renk Tekerleği
Renk tekerleği, tasarımlarınız için hangi renklerin en iyi görüneceğini belirlemenize yardımcı olabilir.
Canva, en iyi renk kombinasyonlarını seçmek için renk teorisini kullanır. Birbirine uyum sağlayan renklere renk uyumu denir. Renk tekerleğini kullanmak işinizi kolaylaştırır ve tüm zorlu işleri sizin yerinize yapar.
İki tür renk tekerleği vardır; kırmızı, sarı ve mavi tekerlek (RYB) ve kırmızı, yeşil ve mavi tekerlek (RGB).
RYB, üç ana renk kullandığından sanatçılar tarafından en yaygın olarak kullanılır. RGB, dijital platformlar için daha iyidir çünkü akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve TV ekranları gibi ışığın karıştırılması anlamına gelir.
Canva dijital bir platform olduğundan RGB renk tekerleğini kullanır.
Ton Farkı
Renk tekerlekleri tonlarla çalışır. Renk tekerleği, gölgeler, renk tonları ve tonlarla değiştirebileceğiniz tonlarla çalışır.
Rengin doygunluğunu ve parlaklığını ayarlayarak renk tonunun nasıl görüneceğini ayarlayabilirsiniz. Doygunluk rengin yoğunluğudur ve daha parlak görünmesini sağlayabilir.
Yüksek oranda doymuş pigmentler parlak olabilir ve dikkat çekebilir. Ancak bir tasarımda yüksek oranda doymuş pigmentleri çok sık kullanırsanız grafik tasarımınızı da etkileyebilirler.
Parlaklık, bir renge eklenen parlaklık miktarıdır. Bir pigmente ne kadar parlaklık katarsanız o kadar hafif olur. Bu, renk tonunuzun daha pastel görünmesini sağlayabilir.
Canva Renk Tekerleğini Kullanma
Canva'nın Renk Çarkı'nın birinci adımı ilk renginizi seçmektir. Rengi ve gölgeyi doğrudan renk tekerleğinden seçebilirsiniz. Ancak belirli bir renk seçtiyseniz altı haneli bir Hex kodu da ekleyebilirsiniz.
İkinci adım bir renk kombinasyonu seçmektir. Tamamlayıcı, tek renkli, analog, üçlü ve tetradik arasından seçim yapabilirsiniz. Bu renk kombinasyonları farklı renkleri bir araya getirir, böylece yan yana uyumlu veya cesur görünürler.
Bir renk kombinasyonu seçmek blogunuza, markanıza veya kişisel estetiğinize bağlıdır. Farklı renk kombinasyonları, doygunluklar, tonlar ve renk tonlarıyla oynayabilirsiniz.
Renk Kombinasyonları
Renk kombinasyonları genellikle iki, üç veya dört renkten oluşur. Bir tasarıma dilediğiniz kadar renk ekleyebilirsiniz ancak şunu da belirtmek gerekir ki paletinize ne kadar çok renk eklerseniz kullanımının da o kadar zorlaşır.
Renkler tasarımınızı artırabilir veya bozabilir; bu nedenle renk kombinasyonlarının nasıl çalıştığını anlamak grafik tasarımlarınıza fayda sağlayabilir.
1. Tamamlayıcı
Tamamlayıcı renklerin seçilmesi, renk tekerleğinin karşıt taraflarında iki rengin bulunması anlamına gelir. Güçlü bir etki ile yüksek kontrast sağlar.
Bu renkler bir araya getirildiğinde daha parlak ve belirgin görünürler. Tamamlayıcı renkler, okuyucunun dikkatini çekecek basit tasarımlar ve logolar için iyi çalışır.
2. Tek renkli
Tek renkli, iki renk yerine üç farklı ton kullanır. Tek bir temel renk kullanır ve üç tonun birlikte çalışmasını sağlamak için incelikli katkı tonları ekler.
Tek renkli renkli tasarımlar, posterinizin veya sosyal medya gönderinizin minimum çabayla uyumlu bir tasarım gibi görünmesini sağlar.
3. Benzer
Tek renkli bir renk kombinasyonu gibi tek bir temel renk ve onun biraz farklı tonlarını kullanmak yerine, benzer, renk tekerleğinde yan yana olan üç rengi kullanır.
Benzer renk kombinasyonları göze bunaltıcı gelebilir, bu nedenle tasarımlarınızda kullanırsanız birini ana renk olarak seçin ve diğer ikisini vurgu olarak kullanın.
4. Üçlü
Üçlü renkler, renk tekerleğinde eşit aralıklarla yerleştirilmiş üç renktir. Yüksek kontrastlı bir renk şemasıdır ancak tamamlayıcı renkler kadar değildir.
Daha çok yönlü bir renk kombinasyonudur ve cesur ve canlı tasarımlar yaratır.
5. Dörtlü
Üçlü renkler gibi, dörtlü renkler de renk tekerleğinde eşit aralıklarla yerleştirilmiştir, ancak üç renk yerine dört renk vardır.
Dörtlü renkler cesurdur ve dikkat çeker, ancak bir rengi baskın, diğer üçünü vurgulamanız en iyisidir. Bir palette ne kadar çok renk kullanırsanız bunları eşit şekilde dengelemenin o kadar zor olacağını unutmamak gerekir.
Yeni bir tasarımcı olduğunuzda dörtlü renk paletlerini kullanmak, üzerinde çalışılması en kolay renk şeması değildir.
Ne tür bir renk kombinasyonu istediğinize karar verdikten ve renklerinizi seçtikten sonra HEX kodlarını kopyalayabilir veya “grafik oluştur” veya “palet dışa aktar” seçeneklerine tıklayabilirsiniz.
Gölgeler, Tonlar ve Renk Tonları
Siyah, beyaz ve gri tonların eklenmesi temel renk tonunun tarzını değiştirebilir. Bu, onu daha sessiz, daha koyu veya daha açık hale getirebilir.
Gölgeler, tonlar ve renk tonlarının hepsi farklı anlamlara gelir ve bunları anlamak, renk teorinizde size daha iyi yardımcı olabilir.
Gölge
Gölgeler, siyahın temel renginize dahil edilmesiyle oluşturulur. Bu, rengi koyulaştırır ve derin ve zengin bir renk oluşturur. Renk paletinize eklediğinizde gölgeler yoğun olabilir, bu nedenle çok fazla kullanmamak akıllıca olacaktır.
Gölgeler, üç tonlu tek renkli renk paletlerinde iyi çalışır. Grafiklerinize boyut katabilirler ve açık renkli arka planlarda gerçekten iyi okunurlar.
Renk tonu
Renk tonları oluşturmak, temel renge beyaz eklemek anlamına gelir. Bu, rengi açar ve daha az yoğun hale getirir. gölgeler kadar güçlü değildirler ancak tasarımınızı ve renk paletinizi dengelemenize yardımcı olurlar.
Açık renk tonları, gerçekçi markalar için veya daha yumuşak renkler oluşturmak için harika olabilir. Düğün davetiyelerinde ve bebek partisi davetiyelerinde yaygın olarak kullanılan renk tonlarını göreceksiniz.
Tonlar
Beyaz ve siyahın bir araya getirilerek gri oluşturulduğu bu gri renk, bir temel renge eklenerek bir ton oluşturulabilir. Tonlar orijinal renk tonundan daha incedir. Tonlar pastellere daha az benzer ve temel renk tonunun farklı versiyonlarını gösterebilir.
Sonraki Adımlar
Renk paletinizi belirlemek bir tasarımın en iyi ve bazen de en sinir bozucu kısmıdır. Ancak aklınızda bir renk kombinasyonu oluşturduğunuzda, bir sonraki aşamaya geçerek grafiğinizi oluşturma zamanı gelir.
Canva, renk kombinasyonlarınızla binlerce farklı grafik oluşturur. Önceden hazırlanmış şablonlardan birini seçebilirsiniz.
Zaten ücretsiz yazı tipleri ile birlikte geliyorlar ve her şey aralıklı. Her şey düzenlenebilir olduğundan, önceden seçilmiş yazı tiplerini değil de bir şablonu seviyorsanız onu istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Kişiselleştirilmiş bir yazı tipi seçmek önemli olabilir, ancak aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda farklı yazı tipi olması bunaltıcı olabilir.
Bazı yazı tipleri farklı ağırlıklarda gelir ve farklı amaçlara hizmet eder. Blogunuza hangi yazı tipinin fayda sağlayabileceği konusunda yardıma ihtiyacınız varsa yazı tipi kılavuzumuzu ziyaret edin.
Tasarıma Hazırsınız!
Renk teorisi ve bunun nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, grafik tasarımlarınızın daha profesyonel ve uyumlu görünmesini sağlayabilir. Canva, yeni başlayan tasarımcılar için harika bir araçtır ve Canva Renk Çarkı, tasarım sürecini çok daha kolay hale getirebilir.
Canva harika bir grafik tasarım aracıdır ve umarım Canva renk tekerleğinin nasıl kullanılacağını anlatan bu eğitimi faydalı bulmuşsunuzdur! buraya tıklayın Kapsamlı Canva Kılavuzumuzu okumak için. CanvaPro'yu denemediyseniz 30 gün boyunca ücretsiz denemek için burayı tıklayın özel teklifimiz aracılığıyla! Aşağıda yararlı bulabileceğiniz birkaç ilgili Canva öğreticisi bulunmaktadır.